AGRAMATISM si ANALFABETISM pe FACEBOOK – EP. 1

============================================================================

AGRAMÁT, -Ă, agramați, -te, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană) care face greșeli elementare de limbă; p. ext. ignorant, incult. 2.Adj. Care conține greșeli elementare de gramatică și de ortografie. – Din lat. agrammatos.
Sursa: DEX ’09 (2009)

=====================================================================

S-o luăm cu începutul. Tot ce veti citi și viziona aici, în acest episod și bineînțeles în următoarele, – căci vor fi multe, material există – este real, copiat de pe rețelele de socializare, mai cu seamă de pe facebook. Nu ne erijăm nici în psihologi, nici în psihiatri deci nu atacăm nimic altceva decât folosirea corectă a limbii române, Limba maternă e a noastră și nu trebuie s-o ciopârțim și să ne batem joc de ea. Din acest motiv acest blog – pamflet, după cum scrie și în titulatura sa, urmărește scoaterea în evidență a celor care decât să scrie corect românește mai bine ar căra o roabă plină cu plumb și li s-ar părea probabil mai ușor. Nu denigrăm pe nimeni, nu înjurăm pe nimeni, deși cei vizați ne înjură în privat, nu aducem atingere niciunei persoane catalogând-o ca fiind „proastă”, „nebună” sau „strâmbă” și nici nu folosim cuvinte care în DEX ar fi definite ca fiind injurioase sau calomnioase. Nu atingem demnitatea nimănui în niciun fel. Folosim mult cuvintele AGRAMAT și ANALFABET pentru că, practic, acesta este scopul acestor episoade, să scoată la lumină textele agramate ale, logic, agramaților. Ne-am inspirat din blogurile si site-urile deja existente (Foarte multe, cităm doar câteva)  –  ( http://cronicipebune.ro/mare-e-gradina-facebook-statusuri-11/ – sunt peste 43 de pagini cu postări ale agramaților – sau https://www.facebook.com/Garda-Gramaticii-de-Fier-415457191891313/timeline/ ) nemaivorbind de emisiunea deja celebră „Cronica Cârcotașilor”, care printre altele acordă o atenție deosebită folosirii corecte a limbii române și realizează tot la fel, pamflete la adresa analfabeților de orice tip, de la bâlbe la texte agramate. Nu ne interesează persoanele care scriu ci numai textele lor agramate până în măduva oaselor. Considerăm că alături de aceste site-uri și bloguri destinate celor fără cultura scrisului corect în limba natală, să aducem un plus de valoare frumoasei limbi naționale române și dacă măcar 5% din cei care citesc învață ceva nou sau își repară o greșeală, considerăm că ne-am facut datoria. Acest blog a fost anunțat cu câteva zile înainte pe rețelele de socializare atât de la modă astăzi. S-au dat câteva exemple cu postările viitoare. S-au adunat materiale, s-au încărcat și s-a stat în stand-by pentru a aștepta reacții. Care reacții bineînțeles că au sosit aproape instantaneu, de la cine credeți? Exact de la cei vizați și de la „prietenii” ori „rudele” lor. Fricos din fire, am dârdâit câteva ore pitit sub masă, după care mi-am revenit, am făcut un duș rece stând pe coji de nuci, apoi am purces la treabă și am mai adăugat câteva materiale pentru cartea care sunt convins că va produce destule furnicături celor certați cu limba lor natală, limba română. Menționăm din nou că tot ce scriem este real, lucrăm doar „cu materialul clientului” și nu inventăm nimic. Din acest motiv, prezentăm întotdeauna dovezile (texte și/sau foto).

CARTE AGRAMATI COPERTA

Cele mai multe texte agramate le-am găsit în grupurile de români care trăiesc și/sau lucrează (sau nu) în Spania, (dar nu numai), români care-și etalează public toate momentele zilei și a vieții lor, în general, începând cu postări în care unul se laudă că s-a ras și-i întreabă pe ceilalți cum îi stă fără barbă și terminând cu una care își pozează cratița plină cu ceva neidentificat de culoare roșiatică chemându-și „prietenii” să deguste ceva ce nu există. Asta e tare ! Să faci o mâncare și să nu știi cum se numește ! N-am glumit, doamna bucătăreasă e aici !

LOL PAELLA

Doamna va avea locul ei bine stabilit în carte, nu te întâlnești de multe ori în viață cu așa ceva…

Trecem mai departe și răscolim prin măruntaiele internetului căutând alți agramați. Oops ! Tot printre cei din Spania găsim alte exemple:

LOL=SPANIA

Mai departe…

LOO-O-OL

D-na/d-ra Adry, agramată aproape total, (PARASEC GRUPU- e faza maximă), a părăsit ceata de oameni tocmai pentru că postase ceva ce nu a convenit vreunui administrator al grupului, („admin”, cum le place lor să se alinte, deși termenul nu există), iar postarea i s-a șters. Nu e de mirare, deoarece am citit destule texte agramate și la unii „admini”, ceea ce mă face să cred că au fost așezați pe „funcțiile” alea ori de către cineva la fel ca ei, ori fără să-i testeze măcar o jumătate de oră înainte de a-i pune să aibă grijă de poporul din grup. Puși peste noapte pe scaunele alea, amenință în stânga și în dreapta că dacă nu îi asculți, te „dau afară”. Tare, nu? De parcă te-ar da afară de pe planetă și te-ar exila pe un inel saturnian pentru cel puțin trei vieți.

Hai să mai arătăm lumii texte agramate de toate felurile și culorile.

looool

LOO---OLL

LOOOL

LOOLLOOLLOL-

LO--OL

LO-OL-

LOOL SPANIA

Să spunem publicului că Elena din Troia ( cea atârnată de BE ) este un fel de „admin” al acelei cete de oameni iar mai sus aveți exemplul clar cum amenință că dă afară pe toată lumea, ea neștiind că și „dat afară” poți vedea la fel de bine toate postările, dacă ai minime cunoștințe de IT. Bineînțeles că cel dat afară a încercat să afle ce s-a întâmplat. Imediat au apărut „binefăcătorii” acesteia și chiar Marele Big Brother, după cum singur se laudă că se numește, sare la gâtul celui „dat afară”. Atenție mare, să muriți de râs. nu alta ! 

MARIO-

MARIO--

MARIO---

 

Empires ăsta se autodenumește Big Brother din Sicilia !!! El din Italia, așa mare și forțos cum se crede, asigură liniștea și securitatea tuturor muncitorilor români din Spania, să te tăvălești pe jos de râs, nu alta !!! Băiețelul din Târgoviște vrea să radă Bucureștiul de pe fața pământului. Sau cel puțin așa lasă să se înțeleagă. Wow !!!

Personal am încercat să schimb câteva cuvinte despre blogul acesta care nu apăruse încă, direct cu distinsa doamnă „Elena din Troia”. Stupoare, doamna apărată de sicilian a răspuns ca un adevărat ADMIN. Citiți și minunați-vă:

loolol-

Ați înțeles acum cu toții că dânsa nu e agramată și nici trivial nu se exprimă !!! Se vede cât roșu e pe textul ei !!! Pentru doamna în cauză, faptul că îi explici cuiva că habar n-are să scrie corect în limba română înseamnă să „faci mișto”. Wow din nou !!!

LOL ESPANA

L==OOL

Ne-am prins, nu e analfabetă, ne-am înșelat !!! Având în vedere că are peste 40 de postări scrise în nu se știe ce limbă, numai în românește nu, ne rezervăm dreptul de a-i face reclamă gratuit păstrându-i în întregime primul capitol din cartea a cărei copertă ați văzut-o mai sus.

Ați crezut că e singura (din biroul cu „admini”) care scrie pe dos în limba română? Ei, da !!! Ia priviți mai jos cum întortochează colegul dânsei un text simplu, specificând, nu-i așa. că el, admin-ul, urmărește pe toată lumea, fiind Dumnezeu coborât din ceruri direct în grupul plin de muncitori români.

LLLOO--OL-

Cel căruia i s-a adresat Marele Admin a râs și precis mai râde încă, pentru că așa cum am spus mai sus, chiar dacă ești scos din ceată/grup și blocat de marele „admin”, poți vedea liniștit în continuare postările agramaților din respectiva ceată. Doar că în cazul în care Tăticul Suprem al cetei habar n-are de IT ci numai de volan, cărămizi, pardoseli, fructe și legume culese, mistrie și tencuieli, n-are de unde să știe acest lucru. Domnul respectiv și-a câștigat pe merit locul tot în primul capitol al cărții alături de „doamna din Troia”. Mulțumim acesteia din urmă pentru bunăvoința de a-i ceda colegului câteva file din capitolul care îi era rezervat în totalitate. Planeta trebuie să știe adevărul, gunoiul nu trebuie ascuns sub preș iar cei care n-au acces la acea grămadă organizată trebuie să știe ce vor găsi acolo dacă ar dori, prin absurd, să ceară permisiunea Tatălui Admin să acceadă în grup. Trebuie să fim corecți și să arătăm tuturor nu doar lucrurile frumoase ce plac ochiului ci și partea întunecată a lumii, a oamenilor și a sufletelor. Riscând ca mulți agramați vizați să se supere, sa facă tumbe sau să ne înjure în privat, dorim cu ardoare ca lumea întreagă de pe toate continentele să afle și aceste lucruri nescrise și nespuse. Iar cartea să poată fi cumpărată și citită de cât mai multe persoane. Logic, nu ?

Pentru finalul primului episod, vă mai aduc pe tavă un text-deliciu și o poză reprezentând ceva cunoscut tuturor dar a cărui denumire nu există. Cineva cu nick-name-ul „Pasarica” ne invita la cAzonac !!! Asa ceva…

LOL CAZONAC

În curând, episodul 2 cu alți „admini” și alte texte cu fotografii cum nu ați mai văzut… Sau poate că da. Dacă dați peste minuni de acest gen, nu ezitați să mă contactați pe pagina de facebook SAMUEL CIOCAN, în privat și să-mi trimiteți perlele găsite. Confidențialitatea este absolut garantată. Încercați să faceți print-screen-uri care să cuprindă și numele celui care a postat minunea, perla, textul agramat, în așa fel încât toată lumea să știe exact despre cine e vorba. 

SA NE CITIM CU BINE !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s