AGRAMATISM si ANALFABETISM pe FACEBOOK – EP. 10

============================================================================

AGRAMÁT, -Ă, agramați, -te, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană) care face greșeli elementare de limbă; p. ext. ignorant, incult. 2.Adj. Care conține greșeli elementare de gramatică și de ortografie. – Din lat. agrammatos.
Sursa: DEX ’09 (2009)

==================================================================

S-o luăm cu începutul. Tot ce veti citi și viziona aici, în acest episod și bineînțeles în următoarele, – căci vor fi multe, material există – este real, copiat de pe rețelele de socializare, mai cu seamă de pe facebook. Nu ne erijăm nici în psihologi, nici în psihiatri deci nu atacăm nimic altceva decât folosirea corectă a limbii române, Limba maternă e a noastră și nu trebuie s-o ciopârțim și să ne batem joc de ea. Din acest motiv acest blog – pamflet, după cum scrie și în titulatura sa, urmărește scoaterea în evidență a celor care decât să scrie corect românește mai bine ar căra o roabă plină cu plumb și li s-ar părea probabil mai ușor. Nu denigrăm pe nimeni, nu înjurăm pe nimeni, deși cei vizați ne înjură în privat, nu aducem atingere niciunei persoane catalogând-o ca fiind „proastă”, „nebună” sau „strâmbă” și nici nu folosim cuvinte care în DEX ar fi definite ca fiind injurioase sau calomnioase. Nu atingem demnitatea nimănui în niciun fel. Folosim mult cuvintele AGRAMAT și ANALFABET pentru că, practic, acesta este scopul acestor episoade, să scoată la lumină textele agramate ale, logic, agramaților. Ne-am inspirat din blogurile si site-urile deja existente (Foarte multe, cităm doar câteva)  – (http://cronicipebune.ro/mare-e-gradina-facebook-statusuri-11/ – sunt peste 43 de pagini cu postări ale agramaților – sau https://www.facebook.com/Garda-Gramaticii-de-Fier-415457191891313/timeline/ ) nemaivorbind de emisiunea deja celebră „Cronica Cârcotașilor”, care printre altele acordă o atenție deosebită folosirii corecte a limbii române și realizează tot la fel, pamflete la adresa analfabeților de orice tip, de la bâlbe la texte agramate. Nu ne interesează persoanele care scriu ci numai textele lor agramate până în măduva oaselor. Considerăm că alături de aceste site-uri și bloguri destinate celor fără cultura scrisului corect în limba natală, să aducem un plus de valoare frumoasei limbi naționale române și dacă măcar 5% din cei care citesc învață ceva nou sau își repară o greșeală, considerăm că ne-am facut datoria. Acest blog a fost anunțat cu câteva zile înainte pe rețelele de socializare atât de la modă astăzi. S-au dat câteva exemple cu postările viitoare. S-au adunat materiale, s-au încărcat și s-a stat în stand-by pentru a aștepta reacții. Care reacții bineînțeles că au sosit aproape instantaneu, de la cine credeți? Exact de la cei vizați și de la „prietenii” ori „rudele” lor. Fricos din fire, am dârdâit câteva ore pitit sub masă, după care mi-am revenit, am făcut un duș rece stând pe coji de nuci, apoi am purces la treabă și am mai adăugat câteva materiale pentru cartea care sunt convins că va produce destule furnicături celor certați cu limba lor natală, limba română. Menționăm din nou că tot ce scriem este real, lucrăm doar „cu materialul clientului” și nu inventăm nimic. Din acest motiv, prezentăm întotdeauna dovezile (texte și/sau foto).

========================================================================

Vedeta noastră de astăzi este Maria legat Gabriela Boitos.

lol boitos

Stimabila doamnă Maria legat Gabriela care a descoperit destul de târziu facebook-ul nu-și imaginează de ce o „fac” unii „analfabetă”. Nici noi nu înțelegem, dar pricepem citind rândurile domniei sale. Și ne mai gândim ca „unii” nu o „fac” analfabetă ci o caracterizează și o cataloghează ca fiind analfabetă. E o diferență. Mare.

lol boitos-

Ne-am prins: Acei „rău pauză voitori” au ceva cu doamna. Sau poate nu numai cu dânsa. Poate și cu cei de mai jos. 

Mihăiță se pretinde a fi „jurnalist”. Cu Antena 3 în „imină”. Bun așa !!!

LOL CALDARARU

Tanti Victoria e nervoasă !!! Păzea !!!

lol ceapa-

Dialogul de dedesupt e fabulos !!! Greșeli peste greșeli…

LOL CHISINAU

La textul următor nici n-am mai incercat sa corectez greșelile. Ați fi văzut o imensă pată roșie.

lol csaba spania

Nenea Alex e speriat de „ganga” din Londra. Tare !!!

LOL GANGA

Aoleu !!! Ai avansat !!! De la cârpă să ajungi vestă nu e chiar așa ușor…

lol elena

Țineți-vă bine !!!

LOL ICSEASE

Aoleu !!!

lol italia

Văleu !!!

LOL LONDRA

LOL LONDRA-

Ghiță ne așteaptă la portiță cu un sfat prietenesc:

LOL ACACAND

Generația PRO nu se dezminte…LOL ANCREDERE

La mulți ani doamnă !!! Mândriți-vă, chiar aveți cu ce !!!

LOL ANI

Am ajuns și la Londra. Ce avem noi aici ? ? ?

lol asi dorii

lol asi dorii-

lol asi dorii--

Și nouă ne-ai adus zâmbetul pe față, domnule Nic și-ți mulțumim că exiști. Viața fără să citim ce scrii dumneata ar fi prea anostă și mai plină de griji.

======================

Adina Claudia Apostu mi-a scris câteva dar mi-ar mai fi scris și alte „câteva”. S-a abținut sau nu a „beneficiat de mai mult timp” și bine a făcut. Eu nu mă abțin și o fac vedetă. Trebuie să cunoașteți un personaj bătăios și să-i urmați exemplul !!!

LOL APOSTU

Atât pentru acest episod. Va urma… Avem material pentru tot anul…

==================================================================

E clar… Cartea despre AGRAMATISMELE românilor ar putea fi mai groasă decât BIBLIA sau decât OMAGII de pe timpul ciuruitului. Vom încerca să cuprindem în ea doar textele și imaginile cele mai relevante, deși va fi greu de triat… Zilnic apar texte agramate noi și parcă făcându-ne în ciudă, vârsta celor agramați coboară. De râs, dacă n-ar fi de plâns… Să nu uităm că nu există nimic mai de preț pentru un popor decât graiul matern, întrucât acesta este plămânul prin care respiră întregul neam și suflarea în care se contopește sufletul român. Limba este cea mai mare comoară pentru un popor, este floarea sufletului, de aceea trebuie să o prețuim și să o îmbogățim mereu. Limba ne este patria și graiul, este atotputernicul talisman al românilor. Ea ne poate bucura cu sunetele sale dar ne poate și jigni. Prin grai putem evidenția iubirea și respectul față de țară, față de ceilalți oameni care trăiesc în această țară și nu numai. Limba nu se poate compara cu nicio comoară. Ea este unică, nu există nicio limbă asemenea, este melodioasă, dulce, deci este o comoară neprețuită. De aceea noi nu trebuie să o uităm în niciun caz sau să-i strâmbăm melodia. În graiul matern se ascunde amintirea trecutului nostru, zestrea noastră strămoșească, a originilor cu care suntem înfrățiți încă de la naștere. De aceea oamenii au calificat dintotdeauna limba română drept o comoară care nu are preț și poate fi moștenită din generație în generație. Trebuie să ne prețuim, să ne respectăm și să ne iubim limba, să n-o stâlcim sau să ne batem joc de ea, deoarece avem o patrie căreia trebuie să-i fim devotați cu tot sufletul.

În curând pe piață…CARTE AGRAMATI COPERTA

SAMI CARTE AGRAMATI

În curând, episodul 11 cu alte texte și fotografii cum nu ați mai văzut… Sau poate că da. Dacă dați peste minuni de acest gen, nu ezitați să mă contactați în privat, pe pagina de facebook SAMUEL CIOCAN și să-mi trimiteți perlele găsite. Confidențialitatea este absolut garantată. Încercați să faceți print-screen-uri care să cuprindă și numele celui care a postat minunea, perla, textul agramat, în așa fel încât toată lumea să știe exact despre cine e vorba. 

============================================================================

SA NE CITIM CU BINE !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s